Održan 48. Katehetski dan Zadarske nadbiskupije

Katehetski dan Zadarske nadbiskupije okupio je svećenike, vjeroučitelje, župne katehete, redovnice, redovnike i bogoslove Zadarske nadbiskupije, djelatne u školskoj i župnoj katehezi.

Početak susreta obilježilo je misno slavlje koje je predvodio nadbiskup Milan Zgrablić, koji je zahvalio Bogu za vjeroučitelje i njihova nastojanja u prenošenju Radosne vijesti učenicima. Posebno je istaknuo njihovu važnu ulogu u prožimanju škola, župnih zajednica, obitelji i društva evanđeoskom radošću i smislom života. Mons. Zgrablić je pozvao prisutne na molitvu za pokojne vjeroučitelje i sve koji su prenijeli bogatstvo vjere.

Drugi dio programa započeo je pozdravnim govorom don Gašpara Dodića, predstojnika Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije, koji je podsjetio na riječi pape Benedikta XVI. s konferencije Rimske biskupije 2007. godine. Benedikt XVI. je tada naglasio: „Svakodnevno iskustvo nam govori da odgoj u vjeri danas nije lagan pothvat. Danas se čini da svaki obrazovni posao postaje sve teži i nesigurniji. Govori se o velikoj ‘odgojnoj krizi’, o sve većoj poteškoći u prenošenju temeljnih vrijednosti egzistencije i ispravnog ponašanja na nove generacije, poteškoći koja uključuje i školu i obitelj, a moglo bi se reći i svaki drugi organizam koji ima obrazovne svrhe”.

Uslijedilo je predavanje o izazovima odgoja u vjeri. Dr. sc. Željko Tanjić, u svojem predavanju, teološki i duhovno je promišljao o izazovima s kojima se Crkva suočava. Podsjetio je na misao pape Franje, koji je istaknuo da „vrijeme u kojem se nalazimo nije vrijeme epohe promjena, nego promjene epohe“. Tanjić je naglasio kako vjera više nije linearno prenošena s roditelja na djecu te je promjene analizirao u kontekstu misli francuskog znanstvenika Oliviera Roya, autora knjige Je li Europa još uvijek kršćanska?. U tom kontekstu, Tanjić je istaknuo da je vjera dar, a ne plod naših strategija i djelovanja.

Posebno je naglasio važnost poučavanja mladih o odgovornosti slobode, istaknuvši da vjera svjedoči susretu dviju sloboda – Božje i ljudske – koja nije uvjetovana, već je darovana. Tanjić je upozorio i na prisutni strah u društvu, naglasivši da vjernici moraju biti nositelji nade: „Ne smijemo odustati od pojma slobode, jer je kršćanstvo na tome postalo snažno. Ne smijemo biti ljudi koji šire strah,” zaključio je Tanjić.

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić zahvalio je predavačima i vjeroučiteljima na djelovanju, u suočavanju s velikim izazovima kulture i antropologije, poželjevši da budemo autentični prenositelji evanđelja Isusa Krista. Zahvalio je vjeroučiteljima na trudu, radu i nastojanju da šire Radosnu vijest te donose radost spasenja. Svima je poželio blagoslovljenu novu školsku godinu.

Updated: 09/09/2024 — 09:00
Dobro došli na stranice Katehetskog ureda! © 2024 Frontier Theme